Η θρυλική ιστορία του χρυσού: Από τους Φαραώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές 

Από την αυγή του πολιτισμού, ο χρυσός έχει ασκήσει μια συναρπαστική έλξη στην ανθρωπότητα. Η λαμπερή ομορφιά, η σπανιότητα και η αντοχή του το έχουν οδηγήσει να θεωρείται όχι μόνο πολύτιμο μέταλλο, αλλά και σύμβολο πλούτου, δύναμης και αιωνιότητας. Η ιστορία του χρυσού είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ιστορία, από τους αστραφτερούς θησαυρούς των Φαραώ μέχρι τις περίπλοκες χρηματοπιστωτικές αγορές του σύγχρονου κόσμου.

Εισαγωγή: Η γοητεία του χρυσού

Από την αυγή του πολιτισμού, ο χρυσός έχει ασκήσει μια συναρπαστική έλξη στην ανθρωπότητα. Η λαμπερή ομορφιά, η σπανιότητα και η αντοχή του το έχουν οδηγήσει να θεωρείται όχι μόνο πολύτιμο μέταλλο, αλλά και σύμβολο πλούτου, δύναμης και αιωνιότητας. Η ιστορία του χρυσού είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ιστορία, από τους αστραφτερούς θησαυρούς των Φαραώ μέχρι τις περίπλοκες χρηματοπιστωτικές αγορές του σύγχρονου κόσμου.

Ο χρυσός των Φαραώ: σύμβολο δύναμης και αιωνιότητας

Ο χρυσός των Φαραώ ήταν πολύ περισσότερο από ένα πολύτιμο μέταλλο – ενσάρκωσε την τεράστια δύναμη και την αιωνιότητα των Αιγυπτίων ηγεμόνων. Στην αρχαία Αίγυπτο, ο χρυσός δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο ως νόμισμα και εμπορικό εμπόρευμα, αλλά είχε επίσης βαθιά θρησκευτική και πολιτιστική σημασία.

Οι Φαραώ έβλεπαν τους εαυτούς τους ως θεϊκούς ηγεμόνες και ο χρυσός συχνά συνδέθηκε με τους θεούς και τη μετά θάνατον ζωή. Χρησιμοποιήθηκε σε τελετουργικές τελετές και προσφερόταν ως προσφορές σε ναούς για να κερδίσει την εύνοια των θεών και να εξασφαλίσει την ευημερία της αυτοκρατορίας.

Επιπλέον, ο χρυσός έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αιγυπτιακή λατρεία του θανάτου. Οι Φαραώ και οι ανώτεροι αξιωματούχοι ήταν εξοπλισμένοι με υπέροχες χρυσές μάσκες, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα για να τους συνοδεύσουν στο ταξίδι τους στη μετά θάνατον ζωή. Αυτοί οι χρυσοί θησαυροί θάφτηκαν σε περίτεχνα σχεδιασμένους τάφους και πυραμίδες, που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα ως εντυπωσιακές μαρτυρίες του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Ο αρχαίος κόσμος: ο χρυσός ως νόμισμα και μέσο συναλλαγών

Στην αρχαιότητα, ο χρυσός έπαιζε κρίσιμο ρόλο ως νόμισμα και μέσο συναλλαγών, ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Αυτοί οι ισχυροί πολιτισμοί χρησιμοποίησαν τον χρυσό για να δημιουργήσουν πολύπλοκα εμπορικά δίκτυα και να εδραιώσουν την οικονομική τους δύναμη, η οποία επηρέασε βαθιά το εμπόριο σε όλη την περιοχή της Μεσογείου.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο χρυσός χρησιμοποιήθηκε με τη μορφή νομισμάτων. Τα περίφημα χρυσά νομίσματα, όπως ο στατήρας, κόπηκαν σε διάφορες πόλεις-κράτη και χρησίμευαν ως ενιαίο μέσο πληρωμής για το εμπόριο εντός και εκτός της χώρας. Αυτά τα νομίσματα συχνά έφεραν επιγραφές και σύμβολα που αντιπροσώπευαν την αντίστοιχη πόλη ή περιοχή, δίνοντας έτσι έμφαση στην πολιτική και πολιτιστική ταυτότητα.

Όπως και στην Ελλάδα, ο χρυσός έπαιξε κεντρικό ρόλο στο οικονομικό σύστημα της Ρώμης. Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν πολλές πτυχές του ελληνικού νομίσματος και το ανέπτυξαν περαιτέρω, κόβοντας τα δικά τους χρυσά νομίσματα όπως το aureus και το solidus. Αυτά τα νομίσματα δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο στο εμπόριο, αλλά χρησίμευαν και ως μέσο πληρωμής στρατιωτών και αξιωματούχων και πληρωμής φόρων και δασμών.

Η χρήση του χρυσού ως νομίσματος επέτρεψε στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους να συμμετάσχουν σε ακμάζον εμπόριο και να επεκτείνουν την οικονομική τους δύναμη. Η διαθεσιμότητα χρυσών νομισμάτων διευκόλυνε την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών σε μεγάλες αποστάσεις και συνέβαλε στην ενοποίηση διαφορετικών πολιτισμών και περιοχών. Αυτές οι εμπορικές δραστηριότητες είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην πολιτιστική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου και έθεσαν τα θεμέλια για την άνοδο των αρχαίων πολιτισμών.

Στατήρας

Η Χρυσή Εποχή του Μεσαίωνα: Νομίσματα και κύρος

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ο χρυσός γνώρισε μια χρυσή εποχή, που χρησίμευε όχι μόνο ως νόμισμα αλλά και ως σύμβολο κύρους και δύναμης. Η κοπή χρυσών νομισμάτων ήταν ουσιαστικό μέρος του φεουδαρχικού οικονομικού συστήματος που χαρακτήριζε τη μεσαιωνική κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα χρυσά νομίσματα δεν ήταν μόνο ένα πρακτικό μέσο πληρωμής, αλλά και ένα σύμβολο κατάστασης. Επινοήθηκαν από βασιλιάδες, πρίγκιπες και πλούσιους εμπόρους και χρησίμευαν για να τονίσουν τον πλούτο και την εξουσία τους. Τα περίτεχνα σχεδιασμένα νομίσματα ήταν συχνά διακοσμημένα με θρησκευτικά σύμβολα, πορτρέτα ηγεμόνων ή άλλα πολιτιστικά μοτίβα και χρησίμευαν ως απόδειξη της δύναμης και της επιρροής των εκδοτών τους.

Επιπλέον, ο χρυσός έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη φεουδαρχική κοινωνική δομή του Μεσαίωνα. Ήταν σύμβολο του πλούτου και της κοινωνικής θέσης όσων το κατείχαν και συχνά πληρωνόταν ως φόρος ή φόρος από αγρότες και τεχνίτες στους φεουδάρχες τους. Χρυσά κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα αποτελούσαν ένδειξη κοινωνικής θέσης και τα φορούσαν ευγενείς και πλούσιοι πολίτες για να δείξουν τον πλούτο τους και την ιδιότητά τους στην ανώτερη τάξη.

Εκτός από τη χρήση του ως σύμβολο νομίσματος και καθεστώτος, ο χρυσός έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην τέχνη και την αρχιτεκτονική του Μεσαίωνα. Οι εκκλησίες, οι καθεδρικοί ναοί και άλλα θρησκευτικά κτίρια ήταν συχνά πλούσια διακοσμημένα με επιχρυσωμένους βωμούς, αγάλματα και στολίδια που προορίζονταν να συμβολίζουν τη λαμπρότητα και τη δόξα του Θεού. Ο χρυσός χρησιμοποιήθηκε στη χειροτεχνία για να διακοσμήσει και να βελτιώσει πολύτιμα χειρόγραφα, θρησκευτικά κειμήλια και άλλα έργα τέχνης.

Η χρυσή εποχή του Μεσαίωνα ήταν μια εποχή κατά την οποία ο χρυσός ήταν σεβαστός όχι μόνο ως υλικός πλούτος, αλλά και ως σύμβολο κύρους, δύναμης και πνευματικής μεγαλοπρέπειας. Η παρουσία του στη φεουδαρχική κοινωνία και τον πολιτισμό της ήταν εμφανής και διαμόρφωσε τον Μεσαίωνα με πολλούς τρόπους.

Η ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και ο πυρετός του χρυσού

Η ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και ο πυρετός του χρυσού που ακολούθησε είχαν βαθιές επιπτώσεις στο εμπόριο χρυσού καθώς και στην ανάπτυξη εμπορικών οδών μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής. Η άφιξη των Ευρωπαίων εξερευνητών στην Αμερική, με επικεφαλής τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492, σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής παγκόσμιου εμπορίου και χρυσού.

Η ανακάλυψη της Αμερικής οδήγησε σε τεράστια αύξηση της παραγωγής χρυσού, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Περού, το Μεξικό και αργότερα η Καλιφόρνια. Τα πλούσια κοιτάσματα χρυσού σε αυτές τις περιοχές προσέλκυσαν χιλιάδες αναζητητές από όλο τον κόσμο σε αναζήτηση της τύχης τους. Ο πυρετός του χρυσού οδήγησε σε ταχεία ανάπτυξη οικισμών και πόλεων σε αυτές τις περιοχές και συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη και αστικοποίηση.

Επίσης άλλαξε ριζικά το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Οι τεράστιες ποσότητες χρυσού που εξήχθησαν από την Αμερική στην Ευρώπη οδήγησαν σε πληθωρισμό και αναδιοργάνωση των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής άνθισε, με αγαθά όπως σκλάβοι, ζάχαρη, καπνός και βαμβάκι να ανταλλάσσονταν με αντάλλαγμα χρυσό και ασήμι. Δημιουργήθηκαν νέοι εμπορικοί δρόμοι που διέσχιζαν τον Ατλαντικό και συνέδεαν τις ηπείρους.

 Αυτά τα γεγονότα σημείωσαν μια καμπή στην ιστορία του χρυσού και βοήθησαν να διαμορφωθεί ο σύγχρονος κόσμος όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Ο χρυσός ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης

Σε όλη την ιστορία, ο χρυσός έχει αποδείξει ξανά και ξανά το ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, πολέμων και πολιτικών αναταραχών. Αυτή η ανθεκτικότητα έχει οδηγήσει στο να θεωρείται ο χρυσός ως αξιόπιστη υποστήριξη των περιουσιακών στοιχείων και ως αντιστάθμιση έναντι της αβεβαιότητας.

Κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων και εποχών υπερπληθωρισμού, ο χρυσός έχει αποδείξει τη δύναμή του ως αποθήκη αξίας. Όταν τα νομίσματα fiat (παραστατικό χρήμα) χάνουν την αξία τους και η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξασθενεί, οι επενδυτές συχνά καταφεύγουν στο χρυσό για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, όταν η τιμή του χρυσού αυξήθηκε απότομα ενώ άλλα περιουσιακά στοιχεία έχασαν την αξία τους.

Ακόμη και σε περιόδους πολέμου και πολιτικών αναταραχών, ο χρυσός έχει αποδείξει την αξιοπιστία του. Όταν οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται ή η ασφάλεια των επενδύσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση, οι επενδυτές συχνά αναζητούν καταφύγιο στο χρυσό. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι κυβερνήσεις και τα άτομα θεωρούσαν το χρυσό ως μια ασφαλή επένδυση από τις αβεβαιότητες του πολέμου.

Επιπλέον, ο χρυσός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των επενδυτών και στις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου. Με την προσθήκη χρυσού σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, οι επενδυτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητά τους.

Συνολικά, ο χρυσός έχει αποδείξει επανειλημμένα σε όλη την ιστορία την ικανότητά του να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Η σταθερότητα και η ανεξαρτησία του από κυβερνητικούς θεσμούς το καθιστούν ελκυστική επιλογή για επενδυτές που αναζητούν σταθερότητα και ασφάλεια, ακόμη και σε περιόδους αλλαγών και αβεβαιότητας.

Τα πρότυπα του χρυσού και τα σύγχρονα οικονομικά

Η εισαγωγή των προτύπων χρυσού τον 19ο και τον 20ο αιώνα σηματοδότησε μια σημαντική φάση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις επενδυτικές στρατηγικές στη σύγχρονη εποχή.

Ο κανόνας του χρυσού ήταν ένα νομισματικό σύστημα στο οποίο η αξία ενός νομίσματος καθοριζόταν από μια σταθερή ποσότητα χρυσού. Αυτό σήμαινε ότι οι κυβερνήσεις έπρεπε να μετατρέψουν τα νομίσματά τους σε χρυσό με καθορισμένη ισοτιμία, και έτσι υπήρχε άμεση σύνδεση μεταξύ της προσφοράς χρήματος ενός έθνους και των αποθεμάτων χρυσού του. Η εισαγωγή προτύπων χρυσού είχε σκοπό να προωθήσει τη σταθερότητα των τιμών και την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, πολλές χώρες υιοθέτησαν τον κανόνα του χρυσού, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το διεθνές εμπόριο και να αυξηθεί η νομισματική σταθερότητα. Ο κανόνας του χρυσού συνέβαλε επίσης στον περιορισμό των χρηματοπιστωτικών κρίσεων και στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, τον 20ο αιώνα ο κανόνας του χρυσού αμφισβητήθηκε ολοένα και περισσότερο από τις προκλήσεις του Πρώτου και Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου καθώς και από τις οικονομικές αστάθειες και αβεβαιότητες. Πολλές χώρες έπρεπε να εγκαταλείψουν τον κανόνα του χρυσού ή να χαλαρώσουν τους δεσμούς τους με τον χρυσό προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν πιο ευέλικτα στις οικονομικές προκλήσεις.

Ο χρυσός συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη χρηματοδότηση, παρόλο που ο κανόνας του χρυσού δεν υπάρχει πλέον. Ο χρυσός θεωρείται μια κατηγορία περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να προσφέρει διαφοροποίηση και σταθερότητα στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας ή πληθωρισμού, ο χρυσός θεωρείται συχνά ως ένα ασφαλές καταφύγιο που μπορεί να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία. Ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης στη βιομηχανία κοσμημάτων και στις βιομηχανίες ηλεκτρονικών συσκευών και τεχνολογίας, γεγονός που συνεχίζει να υποστηρίζει τη ζήτησή του.

Γενικά, η εισαγωγή των προτύπων χρυσού τον 19ο και τον 20ο αιώνα διαμόρφωσε την παγκόσμια οικονομία και ενίσχυσε τον ρόλο του χρυσού στις σύγχρονες χρηματοπιστωτικές αγορές και στις επενδυτικές στρατηγικές. Αν και ο κανόνας του χρυσού δεν υπάρχει πλέον, ο χρυσός παραμένει σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια οικονομία.

Χρυσές προοπτικές για το μέλλον: τάσεις και προβλέψεις

Οι μελλοντικές προοπτικές για τον χρυσό ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και ο ρόλος του στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν ελπιδοφόρες παρά το διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο. Αρκετές τάσεις και προβλέψεις δείχνουν ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

1. Συνεχιζόμενες αβεβαιότητες: Σε έναν όλο και πιο ασταθή και αβέβαιο κόσμο που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις, οικονομική αναταραχή και απρόβλεπτα γεγονότα όπως πανδημίες, ο χρυσός θα συνεχίσει να είναι περιζήτητος ως ασφαλές καταφύγιο. Οι επενδυτές αναμένεται να συνεχίσουν να στρέφονται στον χρυσό ως αντιστάθμιση κινδύνου και αβεβαιότητας, υποστηρίζοντας τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

2. Πολιτική χαμηλών επιτοκίων και πληθωρισμός: Η συνεχιζόμενη πολιτική χαμηλών επιτοκίων πολλών κεντρικών τραπεζών καθώς και η εκτεταμένη νομισματική ώθηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωρισμό μακροπρόθεσμα και να αυξήσει την ελκυστικότητα του χρυσού ως αντιστάθμιση πληθωρισμού. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να επενδύσουν περισσότερα σε χρυσό για να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη και να αντισταθμίσουν τις πιθανές απώλειες σε αξία λόγω του πληθωρισμού.

3. Ζήτηση Αναδυόμενων Αγορών: Η αυξανόμενη ζήτηση για χρυσό από αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία κι άλλες χώρες θα μπορούσε να τονώσει περαιτέρω τη συνολική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο. Τα αυξανόμενα επίπεδα ευημερίας σε αυτές τις χώρες και η αυξανόμενη αποδοχή του χρυσού ως παραδοσιακού αποθέματος αξίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνεχή αύξηση της ζήτησης.

4. Τεχνολογικές καινοτομίες: Η πρόοδος της τεχνολογίας θα μπορούσε να ανοίξει νέες χρήσεις για τον χρυσό και να αυξήσει τη ζήτηση σε διάφορους τομείς όπως η ηλεκτρονική, η ιατρική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, ο χρυσός χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ηλεκτρονικών για την παραγωγή εξαρτημάτων υψηλής απόδοσης και θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στο μέλλον.

5. Συμπεριφορά επενδυτών και αστάθεια της αγοράς: Οι προτιμήσεις των επενδυτών και η συμπεριφορά της αγοράς θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις τιμές και τη ζήτηση χρυσού. Οι διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τα πολιτικά γεγονότα και οι μακροοικονομικές τάσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις και να καθορίζουν την εξέλιξη των τιμών του χρυσού.

Γενικά, οι μελλοντικές προοπτικές για τον χρυσό είναι θετικές, καθώς το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να θεωρείται ως αξιόπιστο απόθεμα αξίας και ασφαλές καταφύγιο. Η αυξανόμενη ζήτηση από διάφορες πηγές καθώς και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον χρυσό να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των επενδυτών τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τη σημασία του ως μία από τις παλαιότερες και πιο περιζήτητες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Gold 1833-2024
Πηγή: TradingView.com – Η πορεία του χρυσού τα τελευταία 200 χρόνια

Συμπέρασμα: Η ανθεκτικότητα του χρυσού στο χρόνο

Παρά τις αλλαγές και τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ο χρυσός παραμένει διαχρονικό σύμβολο πλούτου, δύναμης και σταθερότητας.

Η ιστορία του χρυσού εκτείνεται σε χιλιάδες χρόνια και είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Από τους αστραφτερούς θησαυρούς των Φαραώ έως τις περίπλοκες χρηματοπιστωτικές αγορές του σύγχρονου κόσμου, ο χρυσός έχει κάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία, διατηρώντας πάντα το ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο και αποθήκευση αξίας.

Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, ο χρυσός συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Λειτουργεί ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, των συναλλαγματικών κινδύνων και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και προσφέρει στους επενδυτές σταθερότητα και διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η επιμονή του χρυσού στην ανθρώπινη ιστορία και την οικονομία υπογραμμίζει τη διαχρονική του απήχηση και τη διαρκή σημασία του ως περιουσιακό στοιχείο ανεκτίμητης αξίας. Ενώ ο κόσμος γύρω μας συνεχίζει να αλλάζει, ο χρυσός παραμένει αναπόσπαστο μέρος του πολιτιστικού, οικονομικού και χρηματοοικονομικού τοπίου μας και θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στο μέλλον.

Γιάννης Λαμπρίδης – Money Expert

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *