Χρυσός: Είναι πολύ καλύτερη επένδυση από όσο πιστεύουν πολλοί επενδυτές!

Gold

Outlook Gold

ετήσιες προοπτικές για το χρυσό

Είναι ο χρυσός καλύτερος από τη φήμη του;

Θα είναι ο χρυσός ξανά στο επίκεντρο των επενδυτών το 2023;

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη μεγαλύτερη αναταραχή των τελευταίων δεκαετιών. Θα περίμενε κανείς ότι ο χρυσός θα είναι μια ασφαλής επένδυση. Στα μάτια πολλών επενδυτών αυτό δε φαίνεται να ισχύει βλέποντας την εξέλιξη της τιμής του χρυσού με απογοήτευση.

Αντιθέτως αυτό είναι από πολλές απόψεις παραπλανητικό. Η τιμή του χρυσού δεν εξελίχθηκε και τόσο άσχημα από τις αρχές του 2019, δηλαδή εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και του πολέμου της Ουκρανίας, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα. 

Gold 1D Chart
Γράφημα: TradingView, Gold

Εάν υπολογίσουμε την τιμή του χρυσού σε ευρώ, τότε έχει αυξηθεί κατά 50% και σε δολάρια κατά 39%. Ο χρυσός αποδείχθηκε για άλλη μια φορά μια πολύ καλή προστασία έναντι της υποτίμησης του ευρώ, το οποίο έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και συγκριτικά με τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, ο χρυσός παρουσίασε τις μικρότερες διακυμάνσεις τιμών, κάτι που έχει σταθεροποιητική επίδραση στα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η ζήτηση του χρυσού παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το 2022 παρουσίασε ο χρυσός τη μεγαλύτερη ζήτηση την τελευταία δεκαετία, και μάλιστα στα επίπεδα του 2011. Έτσι, ο χρυσός ήταν σίγουρα στις πρώτες επιλογές μεταξύ των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Οι κεντρικές τράπεζες ήταν πρώτες στην αγορά χρυσού όσο ποτέ άλλοτε. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί. Ένα από αυτούς είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι κυρώσεις κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Αυτό έκανε πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο να ξανασκεφτούν την αγορά χρυσού. Για αυτόν τον λόγο ο χρυσός φαίνεται πιο ασφαλής από τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Ωστόσο, για τους θεσμικούς επενδυτές, άλλοι είναι οι παράγοντες αγοράς χρυσού σε σχέση με τους ιδιώτες επενδυτές. Οι θέσεις short σε χρυσό κυριάρχησαν επίσης στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Παρά την υψηλή ζήτηση για φυσικό μέταλλο, ασκήθηκε μεγάλη  πίεση στην εξέλιξη των τιμών του χρυσού από θέσεις short σε συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και σε παράγωγα προϊόντα χρυσού.

Το βασικό ερώτημα παραμένει εάν θα συνεχιστεί αυτό και το 2023;

Προς το τέλος του έτους, οι εκροές από τα ETF χρυσού μειώθηκαν σημαντικά και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2023. Επειδή η άνοδος των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων φαίνεται να έχει σταματήσει και το δολάριο σταμάτησε την ανατίμηση του έναντι των άλλων νομισμάτων. 

Επομένως, ο χρυσός είναι πιθανόν να γίνει ξανά πιο ελκυστικός στα μάτια των θεσμικών επενδυτών. Επιπλέον, πολλοί θεσμικοί επενδυτές θα θεωρήσουν λογικό να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους λόγω της πιθανώς υψηλής αστάθειας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Οι ευνοϊκές συνθήκες από τη φυσική ζήτηση χρυσού είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν το 2023. Ωστόσο, οι θεσμικοί επενδυτές ούτως ή άλλως επηρεάζουν τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των τιμών. Δεδομένης της επιβράδυνσης της αύξησης των επιτοκίων, το ενδιαφέρον τους για χρυσό είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί. 

Θετικοί και αρνητικοί παράγοντες για την εξέλιξη της τιμής του χρυσού για το 2023:

Θετικοί παράγοντες

·      Οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων πέφτουν και πάλι εκπληκτικά.

·      Οι κρίσεις φθάνουν ξανά στο προσκήνιο, οι τιμές στα χρηματιστήριο πέφτουν.

·      Η ζήτηση για ETF χρυσού αυξάνεται ξανά μετά τη μείωσή της το 2021.

·      Οι κρίσεις φθάνουν ξανά στο προσκήνιο, οι τιμές στα χρηματιστήριο πέφτουν.

Αρνητικοί παράγοντες

·      Οι θεσμικοί επενδυτές δεν επιστρέφουν ξανά στην αγορά χρυσού, γιατί άλλες επενδύσεις παραμένουν πιο ελκυστικές.

·      Η ζήτηση για φυσικό χρυσό μειώνεται αισθητά λόγω της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει μια λιγότερο αισιόδοξη πορεία της τιμής του χρυσού.  Η τρέχουσα πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι 1.700 USD ανά ουγκιά για το 2023 και για το 2024 η τιμή θα μπορούσε να πέσει έως και 1.650 USD.

Η Deutsche Bank προβλέπει ότι στο τέλος του νέου έτους, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα είναι περίπου 1.850 USD ανά ουγκιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ελβετικής τράπεζας UBS, η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να είναι περίπου στα 1.900 USD στο τέλος του 2023.

Τέλος, η JP Morgan προβλέπει να αυξηθεί η τιμή του χρυσού στα 1.860 USD ανά ουγκιά το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Παραμένει να δούμε κατά πόσο οι προβλέψεις αυτές θα επαληθευθούν.  Πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια τέτοιου είδους προβλέψεις από τις τράπεζες δεν επαληθεύθηκαν.

Η στάση μας για το χρυσό το 2023 είναι ουδέτερη, η διακύμανση μπορεί να είναι από 1.440$ – 1.945$. Μόνο με κλείσιμο της τιμής του χρυσού σε επίπεδο του μήνα πάνω από 1.980$ μπορούμε να δούμε πολύ θετικά το χρυσό.

Γιάννης Λαμπρίδης  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *