Η απαγόρευση μετρητών πλησιάζει!

Η απαγόρευση μετρητών πλησιάζει!

Ποιο είναι το ανώτατο όριο πληρωμής με μετρητά στην ΕΕ;

Ποια είναι τα ανώτερα όρια για την ανώνυμη αγορά χρυσού με μετρητά στην Ε.Ε.;

Ποιο είναι το ανώτατο όριο πληρωμής με μετρητά στην ΕΕ;

Παρακάτω θα βρείτε τα ανώτατα όρια για πληρωμές σε μετρητά στις χώρες της ΕΕ που ισχύουν σήμερα. 

Τα όρια αυτά είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, αφού η ΕΕ απαιτεί ανώτατο όριο 10.000 ευρώ, ενώ πολλές χώρες βρίσκονται ήδη κάτω από αυτό το όριο και θέλουν να το μειώσουν περαιτέρω.

Η απαγόρευση μετρητών στην ΕΕ είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα που έχει συζητηθεί στο παρελθόν και συνεχίζει να συζητείται. Υπάρχουν υποστηρικτές και πολέμιοι της απαγόρευσης μετρητών.

Ορισμένοι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση μετρητών θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό του οικονομικού εγκλήματος και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς η αδήλωτη εργασία ή άλλες παράνομες δραστηριότητες θα ήταν πιο δύσκολο να κρυφτούν χωρίς τη δυνατότητα χρήσης μετρητών.

Από την άλλη πλευρά, οι αντίπαλοι της απαγόρευσης μετρητών ανησυχούν για τον περιορισμό της ελευθερίας και της ιδιωτικής τους ζωής, καθώς και για τον πιθανό αντίκτυπο σε άτομα που βασίζονται σε μετρητά, όπως οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι με περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες και περιορίζει την ελευθερία και την ιδιωτικότητα των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για απαγόρευση μετρητών σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη μείωση της χρήσης μετρητών. Σε τελική ανάλυση, η απόφαση για το αν θα εφαρμοστεί η απαγόρευση μετρητών εναπόκειται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε μεμονωμένες χώρες και στην ΕΕ συνολικά.

Το νόμιμο όριο για πληρωμές σε μετρητά διαφέρει ανάλογα με τη χώρα της ΕΕ και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθούν τα τρέχοντα όρια πληρωμών σε μετρητά σε χώρες της ΕΕ:

Ποιο είναι το ανώτατο όριο πληρωμής με μετρητά στην ΕΕ;

Ποιο είναι το ανώτατο όριο πληρωμής με μετρητά στην ΕΕ;
Value Invest

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα νομικά όρια για πληρωμές σε μετρητά υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές και ορισμένοι κλάδοι ή επιχειρήσεις μπορεί να έχουν τα δικά τους όρια που είναι χαμηλότερα από τα νόμιμα όρια.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της χρήσης μετρητών, όπως ο περιορισμός των πληρωμών σε μετρητά σε ορισμένους κλάδους ή η προώθηση μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής.

Ποια είναι τα ανώτερα όρια για την ανώνυμη αγορά χρυσού με μετρητά στην Ε.Ε.;

Ποια είναι τα ανώτερα όρια για την ανώνυμη αγορά χρυσού με μετρητά στην Ε.Ε.;
Value Invest

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενιαία ανώτατα όρια για ανώνυμες αγορές χρυσού στην ΕΕ. Οι κανονισμοί μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ωστόσο σε ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει περιορισμούς στις ανώνυμες αγορές χρυσού για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, από τον Ιανουάριο του 2020 υπάρχει ανώτατο όριο 2.000 ευρώ για την ανώνυμη αγορά χρυσών νομισμάτων και ράβδων χρυσού. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ανώτατο όριο στην Αυστρία, αλλά για οποιαδήποτε αγορά πολύτιμων μετάλλων άνω των 10.000 ευρώ πρέπει να απαιτείται απόδειξη της ταυτότητας του αγοραστή. Στη Γαλλία και στη Μεγάλη Βρετανία η ανώνυμη αγορά χρυσού δεν είναι δυνατή, ενώ σε χώρες όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Λίχτενσταϊν που προσελκύουν κεφάλαια από όλον τον κόσμο, και το τραπεζικό τους σύστημα είναι πιο αναπτυγμένο τα ανώτερα όρια φτάνουν έως 15.000 ελβετικά φράγκα, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι οι νόμοι και οι κανονισμοί που αφορούν την αγορά πολύτιμων μετάλλων στην ΕΕ και παγκοσμίως υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές και προσαρμογές προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. 

Συμπερασματικά, τα όρια για την ανώνυμη αγορά χρυσού και για πληρωμές με μετρητά στην Ευρώπη μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έως την πολύ μικρή χρήση των μετρητών ή την κατάργηση τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *