Οι Θεσμικοί επενδυτές θα είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη της τιμής στο ασήμι για το 2023
Σύμφωνα με το The Silver Institute, https://www.silverinstitute.org/wp-content/uploads/2022/04/World-Silver-Survey-2022.pdf η παγκόσμια ζήτηση για ασήμι το 2022 αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω διάγραμμα η συνολική ζήτηση για ασήμι, συμπεριλαμβανομένης και της ζήτησης από τη βιομηχανία που είναι το υψηλότερο ποσοστό.
Η ζήτηση για ασήμι το 2022 ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη από το 2010.
Η προσφορά έχει επίσης αυξηθεί, αλλά μόνο κατά 2%. Το αποτέλεσμα είναι ένα έλλειμμα προσφοράς κατά 194 εκατομμύρια ουγκιές, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο έλλειμμα εδώ και δεκαετίες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η τιμή του ασημιού δεν έχει ανέβει θεαματικά με αυτό το έλλειμμα προσφοράς στην αγορά; Από την αρχή του έτους, η τιμή του ασημιού κινήθηκε πλευρικά παρά την άνοδο από το χαμηλό στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι εισροές στα Silver ETFs παραμένουν υψηλές. Υπάρχουν πιθανώς δύο λόγοι για αυτό:
1. Στα στατιστικά στοιχεία του Silver Institute δεν περιλαμβάνονται οι εισροές και οι εκροές στα ETFs. Η ζήτηση από τους θεσμικούς επενδυτές δεν εμφανίζεται, αν και αυτό έχει επίσης αντίκτυπο στην αγορά για φυσικό ασήμι. Και εδώ υπήρξαν τεράστιες εκροές από τα ETFs το 2022, που μείωσαν το έλλειμμα προσφοράς στις 84 εκατομμύρια ουγγιές, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.
2. Η πολύ μεγάλη ζήτηση σε ασήμι το 2022 δημιουργήθηκε από ειδικούς παράγοντες. Σημαντικά χαμηλότερη ζήτηση αναμένεται για το 2023. Η προβλεπόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα επηρεάσει τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία χρησιμοποίησε σημαντικά πολύ λιγότερο ασήμι το 2020 λόγω της πανδημίας. Στην Ινδία, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές για τα πολύτιμα μέταλλα, η ζήτηση είχε διπλασιαστεί το 2022, αλλά αυτή η υψηλή ζήτηση στην Ινδία οφειλόταν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί τα έτη της πανδημίας, το 2020 και 2021. Αυτή η αύξηση δεν θα συνεχιστεί το 2023.
ΑΣΗΜΙ: Μια πολύ σημαντική πρώτη ύλη για το μέλλον
Υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί πολύ αρνητικά η αγορά ασημιού μέσα στο 2023 από μια ενδεχόμενη ύφεση στα μεγαλύτερα ανεπτυγμένα κράτη. Περισσότερο από το 50% της συνολικής ζήτησης ασημιού, προέρχεται μεταξύ άλλων από την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από την τεχνολογία 5G και την κατασκευή πράσινων υποδομών. Επιπλέον η ζήτηση για ασήμι στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει αυξηθεί σε νέο επίπεδο ρεκόρ, και πολύ πιθανόν να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.
Αυτό που θα κάνει το ασήμι πιο ελκυστικό στους θεσμικούς επενδυτές ώστε να δημιουργηθεί ξανά ενδιαφέρον, είναι η υποχώρηση των φόβων για μια μεγάλη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον. Από το Σεπτέμβριο του 2022, το ασήμι είχε καλύτερη απόδοση από το χρυσό, όπως προκύπτει από το παρακάτω διάγραμμα. Ο χρυσός είχε απόδοση 17,60% (αριστερά στο διάγραμμα), ενώ το ασήμι απόδοση 39,76% (δεξιά στο διάγραμμα).
Συμπέρασμα:
Η πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία σε σχέση με το 2022 θα επιβαρύνει τη ζήτηση για το 2023, αλλά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η ζήτηση για ασήμι θα αυξηθεί επειδή είναι απαραίτητο σε πολλές νέες τεχνολογίες. Αυτές οι προοπτικές θα προσελκύσουν τους θεσμικούς επενδυτές ξανά πίσω στην ούτως η άλλως πολύ μικρή αγορά του ασημιού. Το ασήμι θα πρέπει να υπάρχει σε ένα μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο που καλείται να έχει καλή διασπορά.
Παρόλα αυτά το ασήμι θα έχει υποαποδόσεις σε σχέση με το χρυσό και πολύ πιθανό να έχει ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο. Το κλίμα θα γίνει πολύ πιο θετικό πάνω από 25,25$ η ουγκιά κλείσιμο μήνα, με την προϋπόθεση ότι και ο χρυσός στο ίδιο διάστημα θα είναι πάνω από τα 1980$ η ουγκιά με κλείσιμο μήνα. Μέχρι να συμβούν αυτά θα χρειαστεί αρκετή υπομονή για υπεραποδόσεις.
Γιάννης Λαμπρίδης
- Investment
- ETF
- Silver
- Ασήμι
- Finance
Ετικέτες: