Ετήσιο Outlook Silver – 2024. Ασήμι: Υπάρχει μόνιμο έλλειμμα στην αγορά

Ασήμι: Υπάρχει μόνιμο έλλειμμα στην αγορά Η ανάκαμψη για τα ETF ασημιού μπορεί θα έρθει το 2024 Το ασήμι οδεύει από ένα ρεκόρ σε άλλο, τουλάχιστον όσον αφορά στη βιομηχανική ζήτηση, παρά την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ειδικοί του κλάδου υπολόγισαν ότι η βιομηχανία έχει καταναλώσει οκτώ τοις εκατό περισσότερο ασήμι το 2023 από ό,τι το 2022. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι οι υψηλές επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία».

Η ανάκαμψη για τα ETF ασημιού μπορεί θα έρθει το 2024

Το ασήμι οδεύει από ένα ρεκόρ σε άλλο, τουλάχιστον όσον αφορά στη βιομηχανική ζήτηση, παρά την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ειδικοί του κλάδου υπολόγισαν ότι η βιομηχανία έχει καταναλώσει οκτώ τοις εκατό περισσότερο ασήμι το 2023 από ό,τι το 2022. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι οι υψηλές επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία». Το ασήμι χρειάζεται στα φωτοβολταϊκά, για την ηλεκτροδότηση της οικονομίας, για δίκτυα 5G και επίσης για την ηλεκτροκίνηση, καθώς η ζήτηση αυξάνεται παντού. Η Κίνα για παράδειγμα είναι πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την επέκταση της χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας.

Ετήσιο Outlook Silver - 2024
Ασήμι: Υπάρχει μόνιμο έλλειμμα στην αγορά

Η ζήτηση μειώθηκε το 2023 από τους επενδυτές

Η έντονη βιομηχανική ζήτηση για ασήμι βοήθησε στη σταθεροποίηση της τιμής του, αλλά τίποτα περισσότερο. Η ζήτηση έχει μειωθεί σε άλλους τομείς, συγκεκριμένα στη βιομηχανία κοσμημάτων και σε ράβδους και νομίσματα. Στην Ινδία ειδικότερα, η ζήτηση για ασήμι μειώθηκε σημαντικά το 2023, με τις υψηλές τοπικές τιμές να είναι ο κύριος λόγος – η Ινδία είναι παραδοσιακά ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές αργύρου και χρυσού. Υπήρξαν επίσης περαιτέρω εκροές από τα ETF στο ασήμι, δηλαδή οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές απέσυραν χρήματα από φυσικά κατατεθειμένα κεφάλαια αργύρου. Το 2023 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με εκροές, έστω και αν αυτές ήταν σημαντικά χαμηλότερες από το 2022. Ωστόσο, προς το τέλος του έτους, οι εκροές μειώθηκαν σημαντικά, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στην προσδοκία αναστροφής των επιτοκίων το 2024. 

Όπως ο χρυσός, έτσι και η δημοτικότητα του ασημιού μεταξύ των επενδυτών μειώνεται όταν τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων είναι υψηλές.

Η ζήτηση για ασήμι παγκοσμίως από το 2010 έως το 2023 (σε εκατομμύρια ουγκιές)

Ετήσιο Outlook Silver - 2024. Ασήμι: Υπάρχει μόνιμο έλλειμμα στην αγορά
Πηγή: silverinstitute.org

Η  βιομηχανική ζήτηση για ασήμι παγκοσμίως από το 2013 έως το 2023 ανά κλάδο

Ετήσιο Outlook Silver - 2024. Ασήμι: Υπάρχει μόνιμο έλλειμμα στην αγορά
Πηγή: gold.de

Το αυξανόμενο κόστος επιβραδύνει την παραγωγή των ορυχείων

Αν και η συνολική ζήτηση αργύρου το 2023 ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι το προηγούμενο έτος, εξακολουθεί να είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει μετρηθεί ποτέ. Η εξέλιξη της προσφοράς δεν ήταν σε θέση να συμβαδίσει με αυτό εδώ και αρκετά χρόνια, και η παραγωγή εξόρυξης ειδικότερα έχει παραμείνει στάσιμη συνολικά, όπως δείχνει το γράφημα. Ένας λόγος για αυτό είναι η απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής (AISC), το οποίο επίσης αναμένεται να είναι διψήφιο το 2023. Η επέκταση της παραγωγής γίνεται κερδοφόρα μόνο όταν η τιμή του αργύρου είναι υψηλότερα επίπεδα. Υπάρχουν επίσης απεργίες στα ορυχεία και προβλήματα με τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις. Η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση και η ταυτόχρονη στασιμότητα της προσφοράς για χρόνια οδήγησαν στην αγορά αργύρου να καταγράψει φυσικό έλλειμμα προσφοράς το 2023 για τρίτη συνεχή χρονιά. 

Ασήμι: Υπάρχει μόνιμο έλλειμμα στην αγορά
Η ανάκαμψη για τα ETF ασημιού μπορεί θα έρθει το 2024

Συμπέρασμα 

Η αυξανόμενη ζήτηση από τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών βοήθησε το ασήμι να αντέξει την πίεση πώλησης που δημιουργείται από την αύξηση των επιτοκίων και την αδύναμη παγκόσμια οικονομία το 2023. Εάν συμβεί η αναμενόμενη αλλαγή επιτοκίου, θα καταστήσει το ασήμι πιο ελκυστικό και πάλι για τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές. Ως εκ τούτου, το έλλειμμα προσφοράς στην αγορά αργύρου είναι πιθανό να αυξηθεί το 2024. Αυτή η κατάσταση στην αγορά θα ανεβάσει την τιμή του αργύρου αργά ή γρήγορα.

Παραγωγή των ορυχείων ασημιού το 2023 είναι χαμηλότερη σε σχέση με το 2022 και 2021. 

Η  τιμή ασημιού από το 2005 έως το 2023 (σε USD)

Ετήσιο Outlook Silver - 2024. Ασήμι: Υπάρχει μόνιμο έλλειμμα στην αγορά
Πηγή: TradingView.com

Τιμή αργύρου σε δολάρια (15 έτη)

Η τιμή του αργύρου ανά ουγγιά σε δολάρια εδραιώνεται σε υψηλό επίπεδο από τα μέσα του 2020.

Θετικές επιρροές στην τιμή του αργύρου το 2024:

  • Οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές ανακαλύπτουν ξανά το ασήμι και η ζήτηση του ETF αυξάνεται σημαντικά.
  • Η ανάγκη για ασήμι σε σημαντικές μελλοντικές βιομηχανίες συνεχίζει να αυξάνεται απότομα.
  • Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να είναι πιο εύρωστη από το αναμενόμενο και η ζήτηση για ασήμι παραμένει υψηλή.

Αρνητικές επιρροές στην τιμή του αργύρου το 2024:

  • Η ζήτηση αργύρου από την Ινδία για παράδειγμα παραμένει υποτονική λόγω της υψηλής τιμής.
  • Η προσφορά αυξάνεται περισσότερο από το αναμενόμενο χάρη στην υψηλότερη παραγωγή και την περισσότερη ανακύκλωση.

Τιμή ασημιού 

Μετά την κατάρρευση στις αρχές του 2020, υπήρξε ένα δυνατό ράλι. Το πολυετές υψηλό που είχε ήδη σημειωθεί τον Αύγουστο του 2020 δεν έχει επιτευχθεί από τότε. Αντίθετα, υπήρχε μια πλευρική κίνηση μεταξύ 18 και 29 δολάρια. Όπως και το προηγούμενο έτος, εάν σημειωθεί μια άνοδος πάνω από αυτό το επίπεδο, θα μπορούσε να έρθει στο επίκεντρο και να καταγράψει υψηλότερες τιμές.

Γιάννης Λαμπρίδης – Money Expert

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *