Η καταιγίδα στην ενέργεια δεν έχει τελειώσει ακόμη!

Η καταιγίδα στην ενέργεια δεν έχει τελειώσει ακόμη!

Brent – WTI – Natural Gas

Οι πρώτες ύλες ήταν και είναι πάντα ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας και της πολιτικής. Αν και δεν ήταν τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της πλειοψηφίας των επενδυτών, είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η οικονομική ανάπτυξη και η εξέλιξη δεν μπορεί να έρθει χωρίς πρώτες ύλες και συγκεκριμένα την ενέργεια. Το 2022 ήταν μια χρονιά που όλοι μιλούσαν για την ενέργεια και το κόστος της. Εκτός από το διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων, ήταν και οι τιμές του φυσικού αερίου που απασχόλησαν και προβλημάτισαν όλους στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Με υπερβολικά ακραίες μεταβολές έγινε αισθητή η αύξηση αυτή στον προϋπολογισμό πολλών νοικοκυριών. Υπήρξαν πολλοί που σκέφτονταν να μετακινήσουν το αυτοκίνητο τους ή ακόμη να ανάψουν το καλοριφέρ στο σπίτι τους. Αυτό θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτά τα θέματα θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικά στο μέλλον. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο και πόσο θα επηρεάσει την καθημερινότητα τους, είναι ξεκάθαρο πού πάει το ταξίδι των τιμών της ενέργειας.

Ξεκινάμε την ανάλυση μας με τις τιμές αναφοράς του πετρελαίου Brent και του West Texas Intermediate, για συντομία WTI. Αποτελούν κεντρικούς δείκτες για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά πετρελαίου παγκοσμίως. Η κατηγορία Brent προέρχεται από τη Βόρεια Θάλασσα, ενώ η WTI προέρχεται από τις ΗΠΑ. Στη αγορά πετρελαίου διακρίνουμε μια μεγάλη δυναμική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση του αργού πετρελαίου. Σχεδόν κάθε βιομηχανία για να για να λειτουργήσει χρειάζεται πετρέλαιο και πρέπει να το αγοράσει. Δεδομένου ότι είναι πολλοί οι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών και αρκετά ανοιχτή πρόσβαση σε αυτή την αγορά. Για αυτό το λόγο μπορεί να υπολογιστεί καλύτερα και να εφαρμοστεί η ανάλυση Elliott Wave (κύματα Elliott). Υπάρχει πολύ εύκολη πρόσβαση ακόμη και για τους ιδιώτες επενδυτές στη συγκεκριμένη αγορά.

Παρακάτω βλέπουμε τα πολύ μακροπρόθεσμα γραφήματα για τις αγορές Brent και WTI σε εβδομαδιαίο διάγραμμα (Weekly chart), κάθε κερί (candle) μια εβδομάδα. Αυτό απεικονίζει ένα μακροπρόθεσμο προσανατολισμό για το Brent και το WTI.

Brent εβδομαδιαίο γράφημα
Πηγή: www.tradingview.com
WTI εβδομαδιαίο γράφημα
Πηγή: www.tradingview.com

Οι κόκκινες ζώνες (στόχοι), αντιπροσωπεύουν τις πρόσφατες κορυφές τιμών από το Μάρτιο του 2022. Οι πράσινες ζώνες (στόχοι) στο κάτω μέρος των μακροπρόθεσμων διαγραμμάτων έχουν σχηματιστεί, αν και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως. Αλλά μόλις συμβεί αυτό όπως το περιμένουμε, θα δούμε τις τιμές να αυξάνονται θεαματικά μακροπρόθεσμα. Βλέπουμε ρεαλιστικό το σενάριο για τιμές άνω των 180 δολαρίων ανά βαρέλι, και μετά από μία σημαντική διόρθωση αναμένουμε τιμές πολύ πάνω από το όριο των 200 δολαρίων. Η αγορά πετρελαίου απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρώσει το υψηλό όλων των εποχών σε αυτήν την φάση.  

Το ερώτημα είναι τι πρέπει να συμβεί ώστε οι τιμές να ακολουθήσουν τις αναμενόμενες ανοδικές κινήσεις μετά τα τελικά χαμηλά αυτής της διόρθωσης. 

Θα δημιουργηθούν νέες Συμμαχίες

Τι ακριβώς θα γίνει στον κόσμο δεν το γνωρίζουμε. Υποθέτουμε όμως ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν μακροπρόθεσμα. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη αγορά θα συνεχίσει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια του 2022, μέσα στην κρίση, πολλές χώρες άρχισαν να επανεξετάσουν τις ενεργειακές τους υποδομές. Πολλές χώρες αποφάσισαν να εξυπηρετούνται από διαφορετικές πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για μην είναι εξαρτημένες από μια πηγή.

Βλέπουμε την Κίνα να σχηματίζει συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία. Οι ΗΠΑ επεκτείνουν την επιρροή τους στη Βενεζουέλα. Η Ρωσία αναζητά αγοραστές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της σε άλλες περιοχές εκτός Ευρώπης. Το πεδίο ανταγωνισμού για την ενέργεια μεταβάλλεται και αυξάνεται ταυτόχρονα. Σε ένα περιβάλλον που μέχρι στιγμής έχει χαρακτηριστεί πολύ έντονα από βασικούς παίκτες, οι παλιές διασυνδέσεις έχουν διακοπεί. Η Ρωσία δεν είναι πλέον ο αξιόπιστος και φθηνός εταίρος όσον αφορά το αργό πετρέλαιο ή ακόμη περισσότερο το φυσικό αέριο για την Ευρώπη. Τα βιομηχανικά κράτη της Δύσης δεν θέλουν να βασίζονται εξ ολοκλήρου στην Κίνα.

Φυσικά, οι πλούσιες σε πόρους χώρες το εκμεταλλεύονται αυτό για να αυξήσουν τις τιμές τους. Όποιος δεν θέλει να αγοράσει από τη Ρωσία,  τότε πρέπει να αγοράσει από άλλα κράτη με την τιμή που του καθορίζουν, ή κάπως έτσι λειτουργεί η αγορά ενέργειας  σήμερα. Ειδικά στον ΟΠΕΚ, δηλαδή στον οργανισμό των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, τα κράτη έχουν επίγνωση αυτής της κατάστασης και τη χρησιμοποιούν στρατηγικά.  

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η δομή του εφοδιασμού αλλάζει ριζικά και είναι εμφανές όσο ποτέ. Στο Κατάρ, το Έργο Φυσικού Αερίου North Field επεκτείνεται περαιτέρω. Υπάρχει συμφωνία με την Κίνα για εξαγωγή φυσικού αερίου για 27 χρόνια. Η Νορβηγία προσελκύει περισσότερο την προσοχή ως παραγωγός φυσικού αερίου και οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην Αλάσκα. Όλα αυτά έχουν σημαντική επίδραση στην αγορά.  

Το 2022, το φυσικό αέριο είχε μια πολύ μεγάλη διακύμανση και είχε ανά διαστήματα τη μεγαλύτερη απόδοση στις αγορές ενέργειας. 

Δεν είναι περίεργο, αφού εδώ και χρόνια η τιμή του φυσικού αερίου κυμαινόταν μεταξύ 1,50 και 2,50 δολαρίων, πολύ πιο κάτω από το περσινό υψηλό των 10,02 δολαρίων. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η τιμή μεταβλήθηκε από το υψηλό τον Αύγουστο του 2022 σε κάτω από 3 δολάρια, αγγίζοντας τις τρέχουσες ζώνες (στόχους), οι οποίες κυμαίνονται από $3,45 έως $1,90, όπως βλέπουμε παρακάτω.

Natural Gas εβδομαδιαίο γράφημα
TradingView: Natural Gas εβδομαδιαίο γράφημα

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο μέλλον. Παρόμοια με το αργό πετρέλαιο, η τιμή φυσικού αερίου θα αυξηθεί επίσης πολύ, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διόρθωσης, που αυτό είναι και το πρωταρχικό μας σενάριο.       

Αναμένουμε μακροπρόθεσμα να ξεπεραστεί η αντίσταση των $10,02 που είναι το τελευταίο υψηλό. Συμπερασματικά αυτό θα οδηγήσει και σε νέα ενεργειακή κρίση που δεν μπορεί να αποφευχθεί με τόσο υψηλές τιμές στις δυο σημαντικές πηγές ενέργειας. 

Φυσικά, ακόμη και στο φυσικό αέριο, δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί. Θέτουμε και διατυπώνουμε τους στόχους μας και αναμένουμε την εξέλιξη. 

Μια εξέλιξη που συνδέεται επίσης με την παραπάνω αναδιάρθρωση της παγκόσμιας υποδομής εφοδιασμού είναι το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Σημαίνει ότι θα προωθηθεί πολύ περισσότερο η ατζέντα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας προωθείται ολοένα και περισσότερο, επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται πιο ανταγωνιστές στην αγορά ενέργειας. Κανονικά θα έπρεπε να περιμένει κανείς ότι με περισσότερες πηγές ενέργειας και περισσότερους προμηθευτές αυτών των πηγών, θα έπρεπε να υπάρξει πόλεμος τιμών. Το πρόβλημα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θερμαίνονται, αλλά και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψύχονται που απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας.  Επιπλέον, η ψηφιοποίηση σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται τουλάχιστον τόσο γρήγορα όσο η διαφοροποίηση της αγοράς ενέργειας. 

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα εάν τα σενάρια μας επιβεβαιωθούν μακροπρόθεσμα. Αλλά το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να επωφεληθεί σε τέτοιες στιγμές από αυτά τα γεγονότα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να αποτυπωθεί στο μυαλό κάθε επενδυτή για το 2023.

Γιάννης Λαμπρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *